Sernik z rosą / Polsk ostkaka med morgondagg
Mördeg:
4 dl mjöl
1 dl socker
1 st ägg
100 g smör, äkta - rumstempererat
2 tsk vaniljsocker (4 tsk hemmagjort)
2 tsk bakpulver
Fyllning
5-6 dl kvarg (kesella)
1 st ägg
2 msk vaniljsåspulver
½ msk rivet citronskal (beroende på om man vill ha mer eller mindre citronsmak kan man öka eller minska citronskalen)
2 dl russin/½ dl socker (om du använder russin i blir sötas fyllningen av dem, annars kan du ta socker)
Gör så här
Mördegen:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Blanda ihop mjöl, socker, ägg, smör, vaniljsocker och bakpulver till en slät och välarbetad deg. Det kan ibland vara lite svårt att få mördegen att hålla ihop, stjälp då upp degen på ett bakbord och knåda ihop den. Om inte detta hjälper kan man tillsätta ytterst lite vatten.
3. Kavla ut degen tunt på en mjölad yta och klä en springform med den (alternativt en kakform med hög kant).
Obs! För att få degen att inte sjunka ihop när du gräddar den kan du fästa en remsa med aluminiumfolie runt kanten på formen eller låta kanterna som blir kvar av degen hänga över kanten på kakformen.
4. Grädda mördegen i tio minuter. Ta ut och låta svalna lite.
Fyllningen: (börja medan degen står i ugnen)
1. Blanda kvarg, ägg, vaniljsåspulvret, citronskalet och russin/socker till en slät massa. Smaka av!
2. Efter mördegen har svalnat av lite grann häller du i fyllningen i skalet och stryker det jämnt.
3. Sätt in kakan i ugnen i ytterligare 25 minuter i 200º. Ta sedan ut fyllningen och låt den svalna.
4. Skär av kanterna på kakskalet som är högre än fyllningen så att det blir snyggt.
Om man vill kan man stanna här och äta kakan som en hederlig ”sernik” annars kan man göra ännu ett lager som ska vara på fyllningen, kallat "rosa"/morgondagg. Detta lager gör man så här.
Rosa/Morgondagg:
5 st äggvitor
2 dl florsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150º.
2. Torka ur en bunke så den blir helt snustorr.
3. Vispa de 5 äggvitorna och hälften av florsockret i bunken till en hård massa, som en maräng.
4. Häll på resten av florsockret och vispa in det i smeten.
5. Häll över marängsmeten över fyllningen på kakan och bred ut den. För sedan in kakan i ugnen i 25-30 minuter. Innan du tar ut kakan ska den få en ljusbrun yta (Inte bränd!) med lite vitt kvar.
6. Låt kakan stå framme tills den har svalnat. Under tiden den svalnar kommer ”dagget” upp som små droppar ur marängen. Sedan mörkas dessa till bärnstensfärg. Ställ in i kylen övertäckt (plast-/aluminiumfolie rekommenderas inte - det fastnar "dagget" i).