Syrlig citruskaka
Har nu fått receptet på Emmas efterrätt. Svängde ihop en kaka nu till kvällen eftersom att jag var nyfiken och godissugen och jag måste säga att den är otroligt lättlagad och väldigt god. Kakan har bra syrlighet i smaken (kan anpassas efter hur mycket citronskal och -saft man tillsätter) vilket är gott om man vill undvika det där söta samt har en lite kladdig konsistens, verkligen värd att testa!
Detta behöver du:
125 g smör
1 st citron
2 st ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1½ dl vetemjöl
Gör så här:
Ugn: 150 grader
1. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna något
2. Smörj en rund form, ca 20 cm i diameter och sätt på ugnen
3. Tvätta citronen med diskmedel och torka den torr.
4. Vispa ägg och strösocker till en ljusgul fluffig smet med elvisp.
5. Riv citronskalet, bara det yttersta skalet ej det vita, på ett rivjärn och tillsätt detta i smeten. Skär även citronen itu och och pressa ur saften av båda halvorna i smeten
6. Tillsätt vaniljsocker, rivet citronskal och citronsaft. Blanda till en jämn smet, använd gärna elvispen
7. Tillsätt det smälta smöret och vetemjölet. Blanda till en jämn smet, gärna med elvispen på lägsta hastighet.
8. Häll smeten i den smorda formen och grädda kakan mitt i ugnen i 150°C i ca 35 minuter.
Man kan servera kakan både ljummen och kall. Som ljummen är den lite lösare i konsistensen men då den har svalnat något blir den lite fastare. Servera som den är eller med vispad grädde och med valfria bär.

Emmas servering med portionsstorlekar på kakan och med varma frukter med vit choklad
Undrar om man kan göra den med andra citrusfrukter, exempel lime eller apelsin? Måste testa!